Spaniens smaker och paradorer - en färd genom historien med SvD accent

Följ med på en färd genom historien där vi följer den gamla pilgrimsvägen genom Spaniens inland som inleds vid franska gränsen och avslutas i Santiago de Compostela. Det här är en kunskapsfylld resa där vi upplever Spaniens mångfacetterade historia och kultur tillsammans med Spanienkännaren och författaren Thomas Gustafsson. Resan är dessutom speciellt inriktad på spansk gastronomi med många matupplevelser och spännande vinprovningar på programmet. 

Vi inleder i Baskien där njuter av det hyllade baskiska köket på två utvalda krogar och så kalasar vi förstås på läckra pintxos under en barrunda i San Sebastián. I Rioja besöker vi två av Spaniens bästa vinproducenter och upplever en härlig vinprovarlunch. I Kastilien provar vi kraftfulla rödviner från Ribera del Duero och i Galicien provar vi vita viner från Rias Baixas och frossar på pinfärska musslor och skaldjur. Det blir också ett besök i regionen Bierzo som utnämnts till 2026 års vinområde av föreningen Munskänkarna.

Goda måltider och vinprovningar varvas med sköna naturupplevelser, kulturhistoria och insiktsfulla analyser av såväl forntidens historia som samtidshistorien. I Santiago besöker vi katedralen med helgonet Jakobs grav och får veta mer om hur Europatanken växte fram längs pilgrimsvägen och i Lugo ser vi den välbevarade romerska stadsmuren som är så unik att den har fått status som världsarv.

Under resan bor vi på tre olika paradorer som är inhysta i historiska byggnader; en som tidigare varit medeltida natthärbärge för pilgrimer, en som varit förnämligt klosterslott och en som tidigare varit en mäktig riddarborg. Vi åker i bekväma bussar och gör regelbundna stopp längs vägen. Vin ingår vid alla middagar och det blir också flera vinprovarluncher vilket ger oss en god inblick i den spännande spanska vinvärlden.

Ciceron och färdledare är Spanienkännaren Thomas Gustafsson, under många år verksam som Sveriges enda korrespondent i Madrid och författare till en rad initierade böcker om Spaniens historia, samhälle och politik. Thomas är dessutom diplomerad vinkännare och har stor kunskap om spansk matlagning. I resans pris ingår ett exemplar av hans senaste bok Spaniens sju kök om Spaniens matkultur.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 
Avresa från Skandinavien till Bilbao.

Vi landar tidig eftermiddag på den internationella flygplatsen i Bilbao där vi samlas för gemensam busstransfer till San Sebastián, staden som baskerna kallar för Donostia.

Under bussfärden mot hotellet berättar vår ciceron om baskernas historia, detta säregna folk som har sin egna kultur och språk. Vi får också veta mer om de senaste årens blomstrande utveckling i Baskien som är resultatet av att den baskiska terroristgruppen ETA upplöstes och det äntligen blev fred. Vi kommer fram till San Sebastián på eftermiddagen och checkar in på vårt bekväma och centralt belägna hotell. Här ska vi bo två nätter, på gångavstånd från såväl stranden som den gamla stadskärnan.

På kvällen gör vi en gemensam promenad till en av stadens bästa klassiska restauranger, för en provsmakningsmeny som bygger på det traditionella baskiska köket.


Dag 2
Efter frukost väntar San Sebastián på att upptäckas. Vi lämnar hotellet till fots ledsagade av vår ciceron. Under veckan kommer vi att göra en del stadspromenader för att kunna se och uppleva omgivningen och nå platser dit bussar och bilar inte kan köra.

San Sebastián är en de gamla badorterna som finns i Europa som byggdes upp och fick sin form under La belle époque. Hit kom de spanska kungligheterna och Madridnoblessen kring förrförra sekelskiftet för att fira semester vilket fick staden att blomstra. Under 1920-talet upptäcktes också San Sebastián av den så kallade förlorade generationen med Ernest Hemingway i spetsen som kom hit för att festa. I dag är San Sebastián en av Europas mest inbjudande städer som har allt att erbjuda en besökare.

Under promenaden strosar vi längst den sköna strandpromenaden som sträcker sig utefter bukten Bahia de la Concha. Vi beundrar den fina klassiska jugendarkitekturen som påminner om det eleganta förflutna och vi hinner också studera nya skapelser, bland annat den genomtänkta moderna konferensbyggnaden av stjärnarkitekten Rafael Moneo.

Numera är det många gastronomer som kommer till San Sebastián för att äta på någon av stadens stjärnkrogar och för att besöka barerna där det serveras pintxos, vilket är namnet på de baskiska smårätterna. Det gör vi också. I den krogtäta gamla stadskärnan ligger pintxobarerna sida vid sida och alla har bardisken överfylld med läckra pintxos tillagade med stor passion av   skaldjur och skinkor, ostar och omeletter, svampar och korvar allt annat man kan tänka sig att provsmaka.

Eftermiddagen är ledig för fortsatta strövtåg eller, för dem som så vill, besöka den fina sandstranden. På kvällen gör vi en gemensam promenad till en av stadens moderna restauranger för en provsmakningsmeny som bygger på det nya baskiska köket.


Dag 3
Efter frukost och utcheckning kliver vi upp på bussen för att inleda vår färd längs den gamla pilgrimsvägen mot Santiago de Compostela. Vi kör inåt landet och uppför bergen och är snart framme i vinområdet Rioja. Landskapet domineras av vinodlingar och överallt finns vinbodegor, som de spanska vinproducenterna kallas.

Rioja räknas som ett av världens förnämsta vindistrikt. Här har produktion av kvalitetsviner gamla anor. I dag finns det mer än femhundra vinproducenter i Rioja. Vinregionen är uppdelad i tre delar där den västra övre delen ingår i det historiska landskapet Baskien. Hit är vi på väg.

Under senare år har de spanska vinproducenterna satsat stort på att höja kvaliteten på sina viner för att kunna stå emot konkurrensen från nya vinländer som svämmar över marknaden med vin av låg kvalitet. En ny generation spanska vinmakare, oenologer som man säger, har med sina förfinade metoder och blandningar och användandet av tidigare bortglömda druvor väckt stort intresse bland vinkännare.

Som en del av satsningarna för att höja sin status har de största vinhusen också tagit hjälp av stjärnarkitekter för att skapa anläggningar som väcker uppmärksamhet. Vi inleder med ett besök hos Marques de Riscal, Riojas äldsta vinproducent, men också den vinbodega som skapat den mest spektakulära byggnaden med hjälp av stjärnarkitekten Frank Gehry. Rundturen som Marques de Riscal erbjuder är så bra upplagd att vinbodegan utnämndes till världens bästa när den prestigefyllda guiden ”50 Best” började betygsätta för vingårdsbesök för ett år sedan.

Marques de Riscal viner är traditionella riojaviner och vi provsmakar två av dem som avslutning på turen. Vi stiger sedan upp på bussen och fortsätter vår färd genom Rioja och är snart framme hos vinproducenten Baigorri, en av Riojas yngsta vinproducenter. Här ska vi äta en smakfull vinprovarlunch och prova några av deras bästa viner. Efter lunch är det dags att åka vidare och mycket snart är vi framme i regionen Riojas huvudstad Logroño. Vi gör vi ett kort stopp vid Calle Laurel, som är Spaniens bartätaste gata. Efter pausen åker vi vidare och är snart framme vid det lilla samhället Santo Domingo de la Calzada. Det är här v ska bo i natt, på den fina paradoren.

De spanska paradorerna, Paradores som de kallas, är en statlig hotellkedja som funnits i Spanien ända sedan 1928 då kedjan grundades med det uttalade syfte att främja spansk regional turism och samtidigt göra det möjligt att bevara historiska byggnader. Paradorerna är därför ofta inhysta i byggnader som tidigare varit medeltida kloster, gamla slott och mäktiga riddarborgar. Gemensamt för alla paradorer är att de ska ha en restaurang som tillhör de bästa i trakten, och som har en inriktning på det regionala köket.

Paradoren Santo Domingo de la Calzada där vi ska bo i natt är inrymt i en gammal gotisk medeltida byggnad som ursprungligen var kloster och natthärbärge för pilgrimer som var på väg mot Santiago. Här kunde de utmattade och trötta vandrarna vila ut och få vård, många svårt medtagna efter att ha varit på vandring under åratal. I dag är klosterbyggnaden ett smakfullt och bekvämt fyrstjärnigt hotell. På kvällen äter vi middag i paradorens restaurang, som en gång var munkarnas matsal.


Dag 4
Efter frukost och utcheckning stiger vi på vår buss för att fortsätta färden längs den gamla pilgrimleden mot Santiago de Compostela. Här och där vid sidan av vägen står urgamla heliga kors i granit som visar vägen för vandrarna. Under senare år har Jakobsleden som vandringsleden kallas på svenska rustats upp med hjälp av pengar från EU för att kunna ta emot alla de tiotusentals vandrare som söker sig hit varje år. Speciellt viktig är den del som kallas Camino Francés och som startar vid Pyrenéerna och går västerut via Burgos och Leon till Santiago och som vi följer under vår resa. Längs vägen mot Santiago byggdes kloster, kyrkor, härbärgen och borgar för korsriddare som skulle skydda pilgrimerna och överallt restes heliga kors. I dag är Jaboksleden utnämnd till världsarv av Unesco.

Vi gör ett stopp i den gamla pilgrimsstaden Burgos som redan under medeltiden hade förvandlats till en av Kastiliens viktigste städer tack vare alla som kom hit. Vi ser Burgos fina gotiska katedral och hinner också ta en kopp kaffe innan färden går vidare.

Nästa stopp är Ribera del Duero, vindistriktet som av många vinkännare anses vara ett av världens främsta. Här ska vi besöka Bodegas Portia som är en modern och innovativ vinproducent. Dessutom har vinbodegan en mycket bra restaurang och därför avslutar vi besöket med en god lunch och provsmakning av bodegans viner.

Efter måltiden kliver vi upp på bussen igen fortsätter västerut och är snart framme i pilgrimsstaden Léon där vi ska bo en natt på stadens parador. Den spektakulära byggnaden som i dag rymmer en femstjärnig enormt smakfull parador var ursprungligen ett mäktigt klosterslott. Vi kommer fram i god för att kunna tillgodogöra oss byggnadens vackra salonger där många fina detaljer är bevarade. På kvällen samlas vi i paradorens restaurang för en god kastiliansk middag.


Dag 5
Efter frukost checkar vi ut och stiger upp på bussen för ännu dag späckad av upplevelser och intryck. Snart byter landskapet skepnad och det kastilianska höglandet övergår i ett böljande mäktigt bergslandskap där sluttningarna kantas av terrassodlingar. Vi närmar oss gränsen mot Galicien men är fortfarande kvar i Kastilien. Vi har kommit till vinregionen Bierzo.

Den svenska föreningen Munskänkarna väljer varje år ut en vinregion någonstans i världen som de utser till årets vinområde. Under 2026 är det Bierzo som har fått utmärkelsen. Rödvinerna från Bierzo görs på den lokala ädeldruvan mencía och de vita vinerna görs på den lokala druvan godello och detta tillsammans med områdets naturliga förutsättningar och de fuktiga vindarna som kommer in från Atlanten ger en komplex elegans till vinerna.

Vi stannar till i regionens huvudort Ponferrada där vi ska besöka vinbodegan Emilo Moro. Den välrenommerade familjeägda vinproducenten har sin huvudanläggning i Ribera del Duero,  men familjen insåg vilka fina möjligheter det fanns i Bierzo och utvidgade verksamheten hit. Vårt besök avslutas med en tapaslunch och en provning av vinbodegans viner. 

Efter dagens vingårdsbesök fortsätter färden västerut och snart är vi framme i vid staden Lugo där vi gör nästa stopp. Det påstås att somliga tänker på Romarriket flera gånger om dagen och att det som hände då, för tvåtusen år sedan, fortfarande påverkar vårt tänkande. Om detta stämmer kan förstås diskuteras. Men när Iberiska halvön ingick i det vidsträckta och mäktiga Romarriket var Lugo en garnisonsstad som hette Lucios Augusti, namngiven efter den romerska kejsaren.

Lucios Augusti var då en militärbefästning som gav skydd mot de keltiska folkstammar som levde i norra delarna av Iberiska halvön. Runt garnisonsstaden byggdes en två kilometer lång försvarsmur. Tvåtusen år senare står muren fortfarande kvar. Helt intakt, med åttiofem utsiktstorn och tio stadsportar, vilket gör fornlämningen så unik att den har fått status som Unesco-skyddat världsarv. Efter att vi klättrat upp på den romerska muren och beskådat anläggningen fortsätter vi färden västerut. Snart är vi framme i den lilla galiciska kuststaden Baiona.

Paradoren i Baiona ligger längst ute på en klippa omgiven av Atlanten. De äldsta delarna av den mäktiga slottsbyggnaden Castillo Monterreal är från 1100-talet och fungerade då som försvarsborg mot pirater och fientliga krigsfartyg. Under 1400-talet förbättrades anläggningen och runt det befästa palatset restes kraftfulla murar och torn som skulle kunna stå emot de brittiska styrkorna.

I dag är försvarsanläggningen ombyggd och renoverad och inrymmer en parador som erbjuder alla bekvämligheter, samtidigt som mycket av originalbyggnaden kunnat bevarats. Här ska vi ska bo tre nätter. Samtliga av våra resenärer får superiorrum med havsutsikt.

På kvällen samlas vi i paradorens restaurang som är den bästa i trakten för en god trerätters galicisk middag.


Dag 6
Efter att ha varit på resa genom inlandet med fullspäckat program de senaste dagarna är det dags för en lugnare dag med naturupplevelser. Efter frukost åker vi därför ut till den lilla hamnstaden O Grove som ligger ute på en halvö. Vid samhällets fiskehamn kliver vi ombord på en båt som ska ta oss ut till havs.

Atlanten ligger öppen framför oss men strandlinjen domineras av höga klippor och djupa fjordar. Galiciens Atlantkust brukar ibland kallas för Costa da morte på galiciska, Dödens kust. Under vintrarna blåser det snabbt upp till storm och när dimman samtligt lägger sig blir kustlinjen farlig för fartyg.

Men nu i september är det fortfarande sensommar och vi får en skön båtfärd där vi ser närmare på träplattformarna som flyter ute i havet som kallas för bateas och som används för att odla musslor, ostron och pilgrimsmusslor. Som förfriskning under rundturen serveras det förstås nykokta blåmusslor och vitt albariñovin.

Efter utflykten till havs åker vi en kortare sträcka genom det karga galiciska kustlandskapet där husen är byggda i sten. Här och där står urgamla så kallade hórreos, långsmala stenkonstruktioner som står på pelare och som i forna tider fungerade som spannmålsmagasin. I dag har de bevarats som kulturminnen.

Mellan husen ligger vinodlingar. Vi befinner oss i vinregionen Rias Baixas och här trivs den vita albariñodruvan som används för att göra fina vitviner.

Det börjar bli dags för lunch och vi stannar därför vid en vinodling där det finns en furancho, det är så de små lokala restaurangerna kallas som drivs av en vinodlarfamilj. Till för bara några år sedan var det officiellt inte tillåtet med furanchos, men vinodlarna hade hittat ett kryphål i bestämmelserna. Genom att erbjuda provsmakning av årets vinskörd kunde de samtidigt servera hemlagad mat till vinet. De lokala myndigheterna såg mellan fingrarna på den illegala restaurangverksamheten. I dag är furanchos tillåtna och om möjligt ännu mer populära än tidigare.

Efter lunchen återvänder vi till paradoren där det blir en ledig eftermiddag vid hotellpoolen eller stranden alternativt ett besök tillsammans med vår ciceron till den fina byn Baiona. Det lilla samhället har en pittoresk medeltida stadskärna och en fin yachthamn.

Baiona är också en populär rastplats för portugisiska pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela. Bland historiker är dock Baiona känd för att det var här nyheten om att Columbus hade upptäckt en ny väg till Amerika först nådde Europa. Det var den 1 mars 1493 som fartyget La Pinta seglade in i hamnen och kunde meddela nyheten. La Pinta hade kommit ifrån expeditionens två andra fartyg, La Niña och Santa María som var Columbus skepp.

I dag finns en kopia av karavellen La Pinta förankrad i Baionas hamn. Under eftermiddagen besöker vi båten som bara är sjutton meter lång och fem meter bred och inser vilken bragd de modiga seglarna genomförde. På kvällen samlas vi i paradorens restaurang för att avnjuta en god middag.


Dag 7
Efter frukost kliver vi upp i bussen, det har blivit dags att besöka pilgrimsstaden Santiago de Compostela. Ända sedan tidig medeltid har Santiago de Compostela varit en av den kristna världens heligaste platser. Under århundraden kom människor vandrande hit från hela Europa för att besöka stadens katedral där helgonet Jakob anses ligga begravd.  Även i tider av krig och oroligheter kom pilgrimer vandrande. Santiago blev på så sätt en mötesplats där människor från olika kulturer kunde mötas och byta idéer och tankar vilket i förlängningen bidrog till framväxten av den västerländska civilisationen.

En av dem som kom till Santiago under medeltiden var det svenska helgonet Birgitta. I dag är hon Europas skyddshelgon. Det tog två år för Birgitta att vandra från Vadstena till Santiago. Vi klarade det på en vecka.

Vi inleder vårt besök med att se med katedralen som är så kulturellhistorisk värdefull att den är utnämnd till världsarv av Unesco. Vi ser den heliga Jakobs gravkammare där de heliga relikerna bevaras och upplever den speciella stämningen som finns i katedralen.

Tillsammans med vår ciceron vandrar vi sedan genom de medeltida gränderna med alla kyrkor och kloster. Det finns också tid för en tapaslunch innan det är dags att återvända till Baiona. På kvällen samlas vi för en avskedsmiddag i paradorens restaurang.
 

Dag 8
Efter att vi packat våra väskor checkar vi ut från paradoren och kliver upp på vår buss och åker söderut. Snart är vi framme vid Portos stora internationella flygplats för att flyga mot Skandinavien där vi landar under kvällen.

Resfakta

Pris: fr. 

Avresor 2026
September: 15


Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:10. Hemkomst kl. 23:20. Flygbolag: Lufthansa
Göteborg: Avresa kl. 06:05. Hemkomst kl. 22:40. Flygbolag:Lufthansa
Köpenhamn: Avresa kl. 06:20. Hemkomst kl. 22:35. Flygbolag: Lufthansa


I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn - Bilbao
• Flyg Porto - Stockholm/Göteborg/Köpenhamn
• Alla transporter i övrigt enligt programmet
• 2 nätter på högklassigt och centralt beläget hotell i San Sebastian
• 1 natt på Paradoren i det gamla gotiska klostret i Calzada
• 1 natt på den femstjärniga Paradoren inrymt i ett mäktigt klosterslott i Leon
• 3 nätter på den magnifika Paradoren i riddarborgen vid havet i Baiona. Samtliga får superior rum med havsutsikt
• Frukostbuffé på hotellen alla dagar
• Vinprovarlunch på Baigorri vingård i Rioja
• Vinprovarlunch på Bodegas Portia vingård i Ribera del Duero i Kastilien
• Vinprovarlunch på Emilo Moro vingård i Bierzo
• Vinprovarlunch på en vingård i Rias Baixas i Galicien
• Middag alla kvällar. Vin ingår vid alla middagar.
• Vinprovning på Marques de Riscal. Utnämnd till världens bästa vingård för ett år sedan.
• Nykokta blåmusslor och vin under båtturen utanför O Grove
• Alla inträden och aktiviteter enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Spanienkännaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan
• Boken ”Spaniens sju kök" av Thomas Gustafsson. En bok per bokning. 


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 9 850:-


 

Powered by Travelize